16

maa

Aantal jongeren met motorrijbewijs neemt af

Bron: CBS

/fotos/Aantal jongeren met motorrijbewijs neemt af

Aantal jongeren met motorrijbewijzen neemt af

Volgens het CBS is het aantal jongeren met een motorrijbewijs 30% afgenomen ten opzichte van 3 jaar geleden. De sterkste afname zit hem bij de jongeren tussen de 18 en 19 jaar oud. Wat wel opmerkelijk is, is dat deze jongeren de laatste jaren steeds meer nieuwe motoren kopen. Dit zijn de laatste cijfers van het CBS. Ruim 1,4 miljoen Nederlanders waren op 1 januari 2017 in het bezit van een motorrijbewijs, dat is een stijging van 2% ten opzichte van drie jaar eerder. In de leeftijdscategorie 60- tot 65-jarigen steeg het aantal in de periode 2014-2017 zelfs met een rijbewijs zelfs met een kwart. Alleen het percentage jongeren met een motorrijbewijs nam in diezelfde periode met 30% af. De grootste groep met een motorrijbewijs zat in de leeftijd tussen de 50 en 60 jaar.

Statistieken CBS Leeftijd Motorrijders

Man/vrouw verhouding.

Via Google Analytics kunnen wij heel veel data vinden met betrekking tot demografische factoren en zo dus zien of het onderzoek van het CBS ook te betrekken is op onze website. De man/vrouw verhouding die onze website bezoekt is 80% om 20%, maar de daadwerkelijke verhouding tussen man en vrouw dat een motorrijbewijs bezit is 54% man en 46% vrouw. Hieruit blijkt dus dat mannen over het algemeen online meer motor gerelateerde producten kopen dan vrouwen dat doen.

Statistieken Mymotor Geslacht Motorrijders

leeftijdverhouding

Zoals je kan zien is de leeftijdscategorie 45-54 de grootste groep bezoekers bij mymotor.nl, gevolgd door de groep 25 tot 34 jarige. De meeste motorrijbewijs bezitters in het onderzoek van het CBS zijn de 50 tot 60 jarigen, deze groep is ook sterk vertegenwoordigd op mymotor.nl met bijna 40% van het aantal bezoekers. 18 tot 20 jarige zijn in het onderzoek van het CBS de groep met de minste motorrijbewijzen, maar toch zijn ze bij mymotor.nl goed voor zo’n 8% van het aantal bezoekers. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat mymotor.nl naast producten voor de motor ook enkele producten voor scooters aanbiedt, zoals scooterhoezen en beenkleden. De cijfers die het CBS gepresenteerd heeft komen dus redelijk overeen met de cijfers die wij uit Google Analytics halen, vooral tussen de leeftijd van 40 tot 60 zie je hele duidelijke overeenkomsten.

Statistieken Mymotor Leeftijd Motorrijders

Maar hoe zit het nu eigenlijk met dat motorrijbewijs?

Vanaf 19 januari 2013 zijn er nu drie verschillende motorrijbewijzen: A1, A2 en het A rijbewijs. Vanaf je 17e jaar mag je theorie-examen doen voor alle drie de categorieën, deze examens zijn namelijk alle 3 hetzelfde. Waar je wel goed op moet letten is dat het theorie examen maximaal anderhalf jaar geldig is! Ook mag je vanaf je 17e jaar beginnen met praktijklessen op een 125cc motorfiets, met afrijden moet je alleen even wachten, dit mag pas op 18 jarige leeftijd. Op 20 jarige leeftijd mag je beginnen met het A2 rijbewijs, als je hiervoor geslaagd bent mag je op motoren tot 35 kW rijden. Als je voor het eerst een motorrijbewijs wilt halen en gelijk voor het zwaarste rijbewijs wilt gaan (A rijbewijs) moet je eerst wachten tot je 24 bent. Als je al een A2 rijbewijs hebt mag je vanaf je 22e voor je A rijbewijs op, mits je je A2 rijbewijs al 2 jaar in bezit hebt.

Bron https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/08/minder-jongeren-met-motorrijbewijs