13

nov

Motorrijden in de winter (Tips)

/fotos/Motorrijden in de winter

Voor de "die hard" motorrijder die in de donkere maanden gewoon doorrijdt hebben we een aantal tips om het rijden in de natte, koude en gladde periode van het jaar veiliger en comfortabeler te maken. Naast het verhogen van het comfort geven we ook enkele tips die ervoor zorgen dat de motor bestand is tegen invloeden van buitenaf, denk hierbij aan zand en pekel.

1. Verhoog het rijcomfort met handvatverwarming. 
Om het rijden comfortabeler te maken raden we je aan om handvatverwarming te Installeren op je motor, vooral voor de langere afstanden is het erg fijn dat je vingers boven het vriespunt blijven. Sommige motoren zijn standaard met handvatverwarming uitgerust maar het merendeel rijdt rond zonder deze luxe.

Handvatverwarming wordt in meerdere modellen en maten geleverd zodat je ongeacht het type en bouwjaar motorfiets altijd met warme handen rond kunt rijden. De sets worden allemaal geleverd inclusief alle benodigde montage materialen en met de bijgeleverde handleiding is het monteren goed te doen. Wij leveren enkel de beste handvatverwarming van merken als Oxford, Koso en R&G Racing.

De Oxford en Koso handvatverwarming is momenteel erg populair, de Koso beschikt over 5 traps temperatuurregelaar met drukknop, wordt geleverd inclusief stijlvolle handvatten en door zijn 130 mm lengte en 22 mm diameter is hij op de meerderheid van de motoren, scooters en ATV's te monteren. De Koso handvaterwarming is al verkrijgbaar vanaf € 44,95

Handvatverwarming

2. Verleng de levensduur door je ketting tijdens het rijden te smeren met een kettingsmeersysteem.
Tijdens de winter doet Rijkswaterstaat er alles aan om de gladheid op de grote wegen voor te zijn, hiervoor maken zij gebruik van pekel en strooizout. Het strooizout verlaagt het vriespunt met een aantal graden waardoor het minder snel glad wordt op de weg. Helaas voor motorrijders heeft dit strooizout de bewerking de aandrijfketting aan te tasten.

Het vervangen van de motorketting is een van de meer kostbare onderhoudspunten. Door de ketting goed te onderhouden (reinigen en smeren) zorg je ervoor dat de levensduur verlengd wordt. Door gebruik te maken van een kettingsmeersysteem kun je de ketting gemakkelijk smeren, dit kan zelfs tijdens het rijden!

Het kettingsmeersysteem zorgt ervoor dat de motorketting niet vroegtijdig vervangen hoeft te worden en bespaard daarmee een hoop onnodige onderhoudskosten. Een populair universeel smeersysteem is de Cobrra Nemo, dit smeersysteem is universeel te monteren en is zeer eenvoudig in gebruik. 

Cobrra kettingsmeersysteem

3. Blijf droog met goede regenkleding, optimaal beschermd tegen regen sneeuw.
Als je warm wilt blijven is het van belang dat je droog blijft, jezelf goed beschermen tegen regen sneeuw, hagel en mist is daarom van groot belang. Je kunt natuurlijk een compleet waterdicht pak kopen of ervoor kiezen om je huidige pak te beschermen met een "overpak" welke waterdicht is.

De regenpakken van Nelson Rigg zijn leverbaar in vele verschillende kleuren en maten. Je kunt een kleur uitzoeken die goed bij je motor past maar veel belangrijker is een kleur die opvalt, hierdoor blijf je niet alleen droog maar ben je tevens goed zichtbaar. Naast een regenpak zijn zogenaamde "overschoenen" ook aan te raden, deze zorgen ervoor dat je droge sokken houdt. Een compleet regenpak is al verkrijgbaar vanaf € 44,95 

Bekijk hier alle regenkleding

Regenkleding

4. Bescherm metalen tegen corrosie en invloeden van strooizout.
Niet alleen de ketting heeft zwaar te lijden door invloeden van het strooizout, zand, sneeuw en de ijzel maar ook andere delen van de motor krijgen het zwaarder te voorduren in de winter periode. Neem bijvoorbeeld die mooie glimmende aluminium spaakvelgen of je RVS / Titanium uitlaat. Het aluminium van de velgen kan gemakkelijk corroderen en ook de uitlaat verliest gemakkelijk zijn glans.

Met Starglanz kun je onderdelen als deze gemakkelijk oppoetsen en/of polijsten zodat deze weer in nieuwstaat verkeren.

Het is aan te raden Starglanz ook te gebruiken voor de winter periode, Starglanz laat namelijk niet alleen opnieuw glimmen maar beschermd ook. Wanneer je de motor met Starglanz hebt behandeld zul je merken dat de motor na de winter vele malen gemakkelijker kunt reinigen. Starglanz is te gebruiken op bij alle materiaal soorten en is tevens gemakkelijk aan te brengen. Let op! Starglanz universeelpoets is uitsluitend verkrijgbaar bij Mymotor.nl.

Starglanz

5. Verbeter je zicht en zichtbaarheid met een Plug&play Led koplamp.
Zicht en zichtbaarheid is uitermate belangrijke voor de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers. Je kunt met een simpele relatief goedkope aanpassing aan je motor deze twee aspecten van de veiligheid gemakkelijk verbeten door de originele halogeenlamp te vervangen door een Led variant.

De Led lamp past in de originele behuizing en heeft een dubbele lichtopbrengst ten opzichte van de orignele lamp.

Onderstaande HID Led lamp is voorzien van een geïntegreerde koeling en is zonder aanpassingen te monteren in de huidige koplamp. De lamp is leverbaar met de fittingen H1, H4, H7 en H11. Monteer direct een Led lamp en verdubbel je zicht!

Plug&Play Led lampen

6. Voorkom motorblok schade door tijdig de koelvloeistof te vervangen.
Controleer regelmatig je koelvloeistof niveau, het is namelijk van groot belang dat je koelvloeistof op het juiste niveau is zodat deze je motorblok op temperatuur kan houden. Vul koelvloeistof nooit bij met water, koelvloeistof bevat namelijk ook antivries welke ervoor zorgt dat in de winter je koelwater niet bevriest. Wanneer je koelwater zou bevriezen zet het uit en kunnen er scheuren in het blok ontstaan. Dit kan voor honderden of zelfs duizenden euro's schade zorgen terwijl een flesje koelvloeistof slechts enkele euro's kost. Ook heeft koelvloeistof een smerende werking voor de waterpomp en bevat het additieven die ervoor zorgen dat er geen corrosie ontstaat in het motorblok.

Wij raden aan om voor de koude dagen je koelvloeistof te vervangen door Putoline koelvloeistof met antivries

Antivries koelvloeistof

7. Bescherm onbehandelde delen met WD40
WD40 heeft een 5 voudige werking en is daarmee een echte alleskunner.
1. Het reinigt en beschermd tegen corrosie
2. Lost olie, vet en lijm resten op
3. Stopt piepen en kraken
4. Maakt stroeve of vastzittende delen los
5. Houd elektronische delen vrij van vocht 

Voor de winter raden we je sterk aan om WD40 te gebruiken. Je kunt je motorblok hiermee gemakkelijk beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals pekel, zand en sneeuw. Je kunt je elektra inspuiten zodat deze vochtvrij blijft er geen corrosie en sluiting ontstaat. WD40 gemakkelijk gebruiken door de meegeleverde mondstukken, hierdoor kun je onderdelen van de motor gemakkelijk en nauwkeurig insprayen.

Let op je dat de motorketting en remschijven niet inspuit met WD40! Aan te raden is om het motorblok gemakkelijk delen als het motorblok en de achterbrug in met WD40.

Bescherm met WD-40

8. Laad de motoraccu regelmatig bij met een druppellader.
Iedereen weet het maar niet iedereen doet het, het opladen of bijladen van de motoraccu. Wanneer de startaccu van de motor niet volledig geladen is, ontstaat er een proces dat sulfateren heet, sulfateren treedt gemakkelijk op en is ook de voornaamste reden voor een defecte motoraccu. Bij het sulfateren treedt er namelijk direct vermogensverlies op welke vaak blijvend is. Sulfateren kan voorkomen worden door de accu goed te onderhouden met een druppellader, let op! Ook zogenaamde "onderhoudsvrije accu's" dienen bijgeladen te worden. Onderhoudsvrij betekend in dit geval dat de accu niet bijgevuld hoeft te worden, tussentijds opladen is altijd noodzakelijk!

In de winter heeft de accu door de kou meer vermogen nodig om de motor te starten, zorg er daarom voor dat de accu altijd goed op spanning is door deze op de laden met een druppellader.

De Optimate 4 Dual kan gebruikt worden voor alle motoren, zelfs voor BMW, Ducati en KTM-motor met het zogenaamde Canbus systeem. Let op! Voor Lithium Ion accu's is een aparte Optimate Lithium druppellader nodig.

Optimate druppellader

9. Bescherm je gezicht tegen de kou met een bivakmuts of Bandana.
Naast de warme kleding, schoenen en regenpak raden we je aan in de winter een bivakmuts te gebruiken. Een bivakmuts beschermd je hals en gezien tegen de kou en zorgt er tevens voor dat je helm schoon blijft. 

Bandana's of bivakmutsen

10. Beperkt eventuele schade met crashpads.
In de winter is het risico op een val of glijpartij vele malen groter dan in andere jaargetijden. Door het monteren van een set crashpads of ook wel valblokken genaamd, reduceer je de schade bij het omvallen / glijden van de motor aanzienlijk. Crashpads zijn een relatief kleine investering, ze zijn vaak gemakkelijk te monteren en kunnen een hoop onnidige kuip, voorvork en motorblok schade voorkomen.

Valblokken